Przejdź do głównej zawartości

Zupa krem z gruszki i pietruszki




Za oknem szaro i deszczowo? Masz mało czasu i chcesz zaimponować gościom? A może starasz się przemycać warzywa małym niejadkom? To przepis idealny dla ciebie! Wykonanie banalne, a smak zachwycający. A dodatek siemienia i oleju z cytryną i kolendrą dodatkowo wzbogaca potrawę. 


Składniki

Wykonanie:

  • Umyte warzywa i owoce obierz ze skórki. Pietruszkę pokrój w plasterki, gruszki w kostkę.
  • Rozgrzej w garnku olej z cytryną i kolendrą, dodaj rozdrobnioną pietruszkę i gruszki. Duś pod przykryciem aż zmiękną.
  • Dolej tyle bulionu by przykrył warzywa i owoce. Gotuj przez ok. 15 minut.
  • Na suchej patelni upraż migdały.
  • Zdejmij zupę z kuchenki, dodaj mleko i zmiksuj na gładki krem. Dopraw.
  • Nalej zupę na talerze, udekoruj migdałami i prażonym siemieniem lnianym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lniany czekoladowo-bananowy mud pie

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego ale brakuje nam motywacji. Mud Pie to rodzaj bardzo prostego "wrzuć wszystko do miski" ciasta. Może być zrobione w wersji wegańskiej, jak i nie.  Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy, czekolada poprawia humor, a siemię lniane działa prozdrowotnie. Największą zaletą naszej wersji ciasta Mud Pie jest prażone siemię lniane przynoszące wiele korzyści. Co zyskasz regularnie spożywając nasze siemię lniane? oczyścisz swoje ciało z toksyn i wolnych rodników obniżysz poziom cholesterolu i glukozy we krwi poprawisz trawienie i metabolizm - sprzyjając obniżeniu masy ciała zredukujesz stany zapalne i ryzyko chorób jak miażdżyca, zakrzepy, choroba wieńcowa i nowotwory poprawisz pracę mózgu, pamięci i układu krwionośnego dostaniesz potężną dawkę naturalnie występujących witamin i minerałów dzięki fitoestrogenom uregulujesz układ hormonalny zachwycisz wszystkich nowymi daniami! Jak przygotować ten deser? 🥚  2 jajka lub 2 jajka lniane 🍬  cukier lu

Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem

Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości. Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.   Składniki na dwie porcje Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks 6-7 łyżek gorącej wody Szczypta cynamonu Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu) Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty

Lniano - bakaliowe wegańskie batony raw

Jak zrobić taką pyszną i zdrową przekąskę wykorzystując produkty z SieJeZiarna.pl? Już mówimy! Składniki: Siemię lniane „Iecavnieks” Nasiona (opcjonalnie) Daktyle Morele Orzechy włoskie Migdały Na patelni lub w piekarniku podprażamy siemię lniane i inne nasiona (tutaj: dyna, sezam i słonecznik). Daktyle blendujemy, aż powstanie jednolita masa. Morele tniemy drobno. Orzechy włoskie i migdały mielimy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach około 15 x 15 cm. Umieszczamy na nich kawałki przygotowanej masy, owijamy i przysmak jest gotowy do podania. Taki baton można jeść od razu, ale będzie smaczniejszy, jeśli pobędzie chwilę w zamrażarce. Suszone owoce, orzechy i nasiona możesz spokojnie zmieniać w zależności od oczekiwanego smaku i upodobań.