Przejdź do głównej zawartości

Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem



Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości.
Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.

 

Składniki na dwie porcje

  • Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks
  • 6-7 łyżek gorącej wody
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu)
  • Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego
  • Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji

Wykonanie:

  • Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty możesz zwiększyć ilość wody
  • Dodaj do kisielu cynamon i cukier (lub inny słodzik)
  • Rozłóż kisiel do szklaneczek, na wierzch wyłóż dżem jabłkowy
  • Udekoruj migdałami i siemieniem

Nasze porady:

  • Deser można podawać na zimno lub na ciepło (w wersji na ciepło podgrzej ostrożnie dżem w rondelku lub cały deser podgrzej w mikrofalówce)
  • Możesz uprażyć pokrojone w kostkę jabłka z cukrem lub miodem i sokiem z cytryny żeby użyć ich zamiast dżemu ze słoiczka
  • Wypróbuj wersję deseru z kakao zamiast cynamonu i dżemem z wiśni zamiast dżemu z jabłek.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lniany czekoladowo-bananowy mud pie

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego ale brakuje nam motywacji. Mud Pie to rodzaj bardzo prostego "wrzuć wszystko do miski" ciasta. Może być zrobione w wersji wegańskiej, jak i nie.  Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy, czekolada poprawia humor, a siemię lniane działa prozdrowotnie. Największą zaletą naszej wersji ciasta Mud Pie jest prażone siemię lniane przynoszące wiele korzyści. Co zyskasz regularnie spożywając nasze siemię lniane? oczyścisz swoje ciało z toksyn i wolnych rodników obniżysz poziom cholesterolu i glukozy we krwi poprawisz trawienie i metabolizm - sprzyjając obniżeniu masy ciała zredukujesz stany zapalne i ryzyko chorób jak miażdżyca, zakrzepy, choroba wieńcowa i nowotwory poprawisz pracę mózgu, pamięci i układu krwionośnego dostaniesz potężną dawkę naturalnie występujących witamin i minerałów dzięki fitoestrogenom uregulujesz układ hormonalny zachwycisz wszystkich nowymi daniami! Jak przygotować ten deser? 🥚  2 jajka lub 2 jajka lniane 🍬  cukier lu

Lniano - bakaliowe wegańskie batony raw

Jak zrobić taką pyszną i zdrową przekąskę wykorzystując produkty z SieJeZiarna.pl? Już mówimy! Składniki: Siemię lniane „Iecavnieks” Nasiona (opcjonalnie) Daktyle Morele Orzechy włoskie Migdały Na patelni lub w piekarniku podprażamy siemię lniane i inne nasiona (tutaj: dyna, sezam i słonecznik). Daktyle blendujemy, aż powstanie jednolita masa. Morele tniemy drobno. Orzechy włoskie i migdały mielimy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach około 15 x 15 cm. Umieszczamy na nich kawałki przygotowanej masy, owijamy i przysmak jest gotowy do podania. Taki baton można jeść od razu, ale będzie smaczniejszy, jeśli pobędzie chwilę w zamrażarce. Suszone owoce, orzechy i nasiona możesz spokojnie zmieniać w zależności od oczekiwanego smaku i upodobań.