Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości.
Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.
Składniki na dwie porcje
- Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks
- 6-7 łyżek gorącej wody
- Szczypta cynamonu
- Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu)
- Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego
- Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji
Wykonanie:
- Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty możesz zwiększyć ilość wody
- Dodaj do kisielu cynamon i cukier (lub inny słodzik)
- Rozłóż kisiel do szklaneczek, na wierzch wyłóż dżem jabłkowy
- Udekoruj migdałami i siemieniem
Nasze porady:
- Deser można podawać na zimno lub na ciepło (w wersji na ciepło podgrzej ostrożnie dżem w rondelku lub cały deser podgrzej w mikrofalówce)
- Możesz uprażyć pokrojone w kostkę jabłka z cukrem lub miodem i sokiem z cytryny żeby użyć ich zamiast dżemu ze słoiczka
- Wypróbuj wersję deseru z kakao zamiast cynamonu i dżemem z wiśni zamiast dżemu z jabłek.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza