Przejdź do głównej zawartości

Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem



Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości.
Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.

 

Składniki na dwie porcje

  • Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks
  • 6-7 łyżek gorącej wody
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu)
  • Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego
  • Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji

Wykonanie:

  • Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty możesz zwiększyć ilość wody
  • Dodaj do kisielu cynamon i cukier (lub inny słodzik)
  • Rozłóż kisiel do szklaneczek, na wierzch wyłóż dżem jabłkowy
  • Udekoruj migdałami i siemieniem

Nasze porady:

  • Deser można podawać na zimno lub na ciepło (w wersji na ciepło podgrzej ostrożnie dżem w rondelku lub cały deser podgrzej w mikrofalówce)
  • Możesz uprażyć pokrojone w kostkę jabłka z cukrem lub miodem i sokiem z cytryny żeby użyć ich zamiast dżemu ze słoiczka
  • Wypróbuj wersję deseru z kakao zamiast cynamonu i dżemem z wiśni zamiast dżemu z jabłek.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie Kulki Mocy Konopno-Lniane

Czy jesteś osobą, która zazwyczaj przynosi coś słodkiego na spotkania? Ja tak, a desery to mój konik!  Ostatnio jechaliśmy w gości i na ostatnią chwilę trzeba było coś przygotować, bo z pustymi rękami nie wypada przychodzić! Z Kulkami Mocy spotkałam się wcześniej, ale sama jeszcze nie miałam przyjemności ich robić. Ale że kiedyś musi być ten pierwszy raz, powstały i one:  Przysięgam, że smakują lepiej, niż wyglądają! Wszystkie zeszły w ciągu kilku minut! Składniki :  ziarna słonecznika  nasiona konopi  siemię lniane   nasiona chia  sezam dowolne inne nasiona lub ziarenka z SiejeZiarna syrop klonowy lub inne słodzidło - miód/syrop z agawy/daktyle  ja dla smaku dołożyłam ok 2 łyżek masła orzechowego Wszystkie nasiona wrzucamy do blendera i dość dokładnie blendujemy.   Do zmielonych ziaren dodajemy trochę słodzidła do smaku (u mnie niecałe 2 łyżeczki) i mieszamy. Możemy też zblendować.  Ja do kulek dołożyłam masło orzechowe i porządnie zmie...

Lniany czekoladowo-bananowy mud pie

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego ale brakuje nam motywacji. Mud Pie to rodzaj bardzo prostego "wrzuć wszystko do miski" ciasta. Może być zrobione w wersji wegańskiej, jak i nie.  Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy, czekolada poprawia humor, a siemię lniane działa prozdrowotnie. Największą zaletą naszej wersji ciasta Mud Pie jest prażone siemię lniane przynoszące wiele korzyści. Co zyskasz regularnie spożywając nasze siemię lniane? oczyścisz swoje ciało z toksyn i wolnych rodników obniżysz poziom cholesterolu i glukozy we krwi poprawisz trawienie i metabolizm - sprzyjając obniżeniu masy ciała zredukujesz stany zapalne i ryzyko chorób jak miażdżyca, zakrzepy, choroba wieńcowa i nowotwory poprawisz pracę mózgu, pamięci i układu krwionośnego dostaniesz potężną dawkę naturalnie występujących witamin i minerałów dzięki fitoestrogenom uregulujesz układ hormonalny zachwycisz wszystkich nowymi daniami! Jak przygotować ten deser? 🥚  2 jajka lub 2 jajka lniane 🍬  cukie...

Krem z buraczków i batatów

Zupy krem to świetne alternatywy tych klasycznych. Mogą służyć jako "przemycałki" warzyw dla wybrednych, których zielone gryzie w język. Na wierzch można posypać dowolne dodatki, jak nasiona konopi, czy siemię lniane.  Jak wykonać taki przepyszny krem: Składniki 5 średniej wielkości buraków 2 bataty 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 2 spore jabłka 1,5 litra wody 2 łyżki oleju (u nas olej z cytryną i kolendrą ) do posypania: prażone siemię lniane , pestki dyni, konopi lub słonecznika do polania: olej z cytryną i kolendrą Iceavnieks i/lub olej z pestek dyni łyżka śmietany, gęstego jogurtu lub śmietanki roślinnej Wykonanie: Rozgrzej w garnku olej, dodaj rozdrobnioną cebule i chwilę podsmaż. Wrzuć do garnka resztę pokrojonych w kostkę warzyw i jabłka. Zalej wodą, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do warzyw listek laurowy. Gotuj przez ok. 30 40 minut aby warzywa zmiękły. Zdejmij zupę z kuchenki, wyjmij z niej liść laurowy i zmiksuj całość na gładki kre...