Przejdź do głównej zawartości

Lniany czekoladowo-bananowy mud pie


Czasem mamy ochotę na coś słodkiego ale brakuje nam motywacji. Mud Pie to rodzaj bardzo prostego "wrzuć wszystko do miski" ciasta. Może być zrobione w wersji wegańskiej, jak i nie. 


Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy, czekolada poprawia humor, a siemię lniane działa prozdrowotnie.









Największą zaletą naszej wersji ciasta Mud Pie jest prażone siemię lniane przynoszące wiele korzyści.


Co zyskasz regularnie spożywając nasze siemię lniane?

  • oczyścisz swoje ciało z toksyn i wolnych rodników
  • obniżysz poziom cholesterolu i glukozy we krwi
  • poprawisz trawienie i metabolizm - sprzyjając obniżeniu masy ciała
  • zredukujesz stany zapalne i ryzyko chorób jak miażdżyca, zakrzepy, choroba wieńcowa i nowotwory
  • poprawisz pracę mózgu, pamięci i układu krwionośnego
  • dostaniesz potężną dawkę naturalnie występujących witamin i minerałów
  • dzięki fitoestrogenom uregulujesz układ hormonalny
  • zachwycisz wszystkich nowymi daniami!





Jak przygotować ten deser?


🥚 2 jajka lub 2 jajka lniane
🍬 cukier lub inny słodzik do smaku
🍶1/2 szklanki kefiru,jogurtu, maślanki, napoju roślinnego lub wody
🥃 1/2 szklanki oleju rzepakowego Ideal
🍌 2 banany do masy (dodatkowo 1-3 na wierzch)
🥃 1 szklanka mielonego lnu Iecavnieks
🥄 2 łyżki kakao
🥄 1 łyżeczka proszku do pieczenia
🥄1/2 łyżeczki sody


Na posypkę:


🥄 4 łyżki prażonego siemienia lnianego Iecavnieks




Zagrzej piekarnik do 160 stopni. Wymieszaj wszystkie mokre składniki. Do mieszanki dodaj len, kakao, proszek i sodę. Jeśli ciasto jest zbyt ścisłe możesz dodać 1-2 łyżki wody. Masę wylej do małej tortownicy. Na wierzch możesz dodatkowo ułożyć połówki bananów. Posyp obficie prażonym siemieniem. Piecz około 40 minut




Skusisz się? 😋💪🏻

Wszystkie produkty znajdziesz na SieJeZiarna.pl

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem

Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości. Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.   Składniki na dwie porcje Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks 6-7 łyżek gorącej wody Szczypta cynamonu Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu) Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty

Lniano - bakaliowe wegańskie batony raw

Jak zrobić taką pyszną i zdrową przekąskę wykorzystując produkty z SieJeZiarna.pl? Już mówimy! Składniki: Siemię lniane „Iecavnieks” Nasiona (opcjonalnie) Daktyle Morele Orzechy włoskie Migdały Na patelni lub w piekarniku podprażamy siemię lniane i inne nasiona (tutaj: dyna, sezam i słonecznik). Daktyle blendujemy, aż powstanie jednolita masa. Morele tniemy drobno. Orzechy włoskie i migdały mielimy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach około 15 x 15 cm. Umieszczamy na nich kawałki przygotowanej masy, owijamy i przysmak jest gotowy do podania. Taki baton można jeść od razu, ale będzie smaczniejszy, jeśli pobędzie chwilę w zamrażarce. Suszone owoce, orzechy i nasiona możesz spokojnie zmieniać w zależności od oczekiwanego smaku i upodobań.