Przejdź do głównej zawartości

Zdrowa konopna alternatywa past czekoladowych i nutelli




Konopie zawładnęły moim światem nie tylko na słono, ale przede wszystkim na słodko! Ostatnio naszła mnie ochota na trochę czekoladowej słodyczy. Nadarzyła się również okazja aby wcielić tą zachciankę w życie - urządzaliśmy francuski wieczorek z "Crêpes" w roli głównej. 
Wykonałam swoją pastę w mniej niż 5 minut. Sam możesz ją banalnie i szybko przygotować.


By ją zrobić potrzebujesz:


  • 3 dojrzałe banany
  • 3 (lub więcej) łyżki kakao
  • 100 g masła konopnego
  • szczyptę soli
  • dowolny słodzik do smaku







Przepis jest prosty. Zmiażdż banany i połącz dokładnie wszystkie składniki. Możesz użyć blendera.

Pamiętaj, że to jest tylko baza do dalszych poszukiwań swoich proporcji. Możesz dodać np. zmielone orzechy, proteinę konopną, różne aromaty, miód itd.







A co takiego fajnego w paście?


- Baza masła konopnego pełnego witamin, białka roślinnego, aminokwasów, błonnika, węglowodanów, a także potasu, wapnia, magnezu, fosforu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w idealnej proporcji.
- Brak tłuszczu palmowego! A za to zdrowy olej konopny nie zawierający cholesterolu!
- Naturalna słodycz z banana, a co za tym idzie brak cukrów (w wersji podstawowej)

Nie pozostaje do powiedzenia nic więcej, niż smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wegańskie Kulki Mocy Konopno-Lniane

Czy jesteś osobą, która zazwyczaj przynosi coś słodkiego na spotkania? Ja tak, a desery to mój konik!  Ostatnio jechaliśmy w gości i na ostatnią chwilę trzeba było coś przygotować, bo z pustymi rękami nie wypada przychodzić! Z Kulkami Mocy spotkałam się wcześniej, ale sama jeszcze nie miałam przyjemności ich robić. Ale że kiedyś musi być ten pierwszy raz, powstały i one:  Przysięgam, że smakują lepiej, niż wyglądają! Wszystkie zeszły w ciągu kilku minut! Składniki :  ziarna słonecznika  nasiona konopi  siemię lniane   nasiona chia  sezam dowolne inne nasiona lub ziarenka z SiejeZiarna syrop klonowy lub inne słodzidło - miód/syrop z agawy/daktyle  ja dla smaku dołożyłam ok 2 łyżek masła orzechowego Wszystkie nasiona wrzucamy do blendera i dość dokładnie blendujemy.   Do zmielonych ziaren dodajemy trochę słodzidła do smaku (u mnie niecałe 2 łyżeczki) i mieszamy. Możemy też zblendować.  Ja do kulek dołożyłam masło orzechowe i porządnie zmie...

Lniany czekoladowo-bananowy mud pie

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego ale brakuje nam motywacji. Mud Pie to rodzaj bardzo prostego "wrzuć wszystko do miski" ciasta. Może być zrobione w wersji wegańskiej, jak i nie.  Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy, czekolada poprawia humor, a siemię lniane działa prozdrowotnie. Największą zaletą naszej wersji ciasta Mud Pie jest prażone siemię lniane przynoszące wiele korzyści. Co zyskasz regularnie spożywając nasze siemię lniane? oczyścisz swoje ciało z toksyn i wolnych rodników obniżysz poziom cholesterolu i glukozy we krwi poprawisz trawienie i metabolizm - sprzyjając obniżeniu masy ciała zredukujesz stany zapalne i ryzyko chorób jak miażdżyca, zakrzepy, choroba wieńcowa i nowotwory poprawisz pracę mózgu, pamięci i układu krwionośnego dostaniesz potężną dawkę naturalnie występujących witamin i minerałów dzięki fitoestrogenom uregulujesz układ hormonalny zachwycisz wszystkich nowymi daniami! Jak przygotować ten deser? 🥚  2 jajka lub 2 jajka lniane 🍬  cukie...

Krem z buraczków i batatów

Zupy krem to świetne alternatywy tych klasycznych. Mogą służyć jako "przemycałki" warzyw dla wybrednych, których zielone gryzie w język. Na wierzch można posypać dowolne dodatki, jak nasiona konopi, czy siemię lniane.  Jak wykonać taki przepyszny krem: Składniki 5 średniej wielkości buraków 2 bataty 2 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 2 spore jabłka 1,5 litra wody 2 łyżki oleju (u nas olej z cytryną i kolendrą ) do posypania: prażone siemię lniane , pestki dyni, konopi lub słonecznika do polania: olej z cytryną i kolendrą Iceavnieks i/lub olej z pestek dyni łyżka śmietany, gęstego jogurtu lub śmietanki roślinnej Wykonanie: Rozgrzej w garnku olej, dodaj rozdrobnioną cebule i chwilę podsmaż. Wrzuć do garnka resztę pokrojonych w kostkę warzyw i jabłka. Zalej wodą, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do warzyw listek laurowy. Gotuj przez ok. 30 40 minut aby warzywa zmiękły. Zdejmij zupę z kuchenki, wyjmij z niej liść laurowy i zmiksuj całość na gładki kre...