Przejdź do głównej zawartości

Krem z buraczków i batatów



Zupy krem to świetne alternatywy tych klasycznych. Mogą służyć jako "przemycałki" warzyw dla wybrednych, których zielone gryzie w język. Na wierzch można posypać dowolne dodatki, jak nasiona konopi, czy siemię lniane. 
Jak wykonać taki przepyszny krem:

Składniki

  • 5 średniej wielkości buraków
  • 2 bataty
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 spore jabłka
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki oleju (u nas olej z cytryną i kolendrą)
  • do posypania: prażone siemię lniane, pestki dyni, konopi lub słonecznika
  • do polania: olej z cytryną i kolendrą Iceavnieks i/lub olej z pestek dyni
  • łyżka śmietany, gęstego jogurtu lub śmietanki roślinnej

Wykonanie:

  • Rozgrzej w garnku olej, dodaj rozdrobnioną cebule i chwilę podsmaż.
  • Wrzuć do garnka resztę pokrojonych w kostkę warzyw i jabłka.
  • Zalej wodą, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do warzyw listek laurowy.
  • Gotuj przez ok. 30 40 minut aby warzywa zmiękły.
  • Zdejmij zupę z kuchenki, wyjmij z niej liść laurowy i zmiksuj całość na gładki krem.
  • Nalej zupę na talerze, udekoruj kleksem ze śmietanki, prażonym siemieniem lnianym i ulubionymi pestkami.
  • Polej delikatnie olejem z pestek dyni i olejem z kolendrą
Tak przygotowana zupa jest lekko słodka, dobrze jest przełamać ten smak olejem Iceavnieks z kolendrą i cytryną.
Zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna jeśli buraki i bataty upieczesz w piekarniku zamiast gotować je z resztą warzyw. Upieczone warzywa dodaj do zupy krótko przed końcem gotowania.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lniany czekoladowo-bananowy mud pie

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego ale brakuje nam motywacji. Mud Pie to rodzaj bardzo prostego "wrzuć wszystko do miski" ciasta. Może być zrobione w wersji wegańskiej, jak i nie.  Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy, czekolada poprawia humor, a siemię lniane działa prozdrowotnie. Największą zaletą naszej wersji ciasta Mud Pie jest prażone siemię lniane przynoszące wiele korzyści. Co zyskasz regularnie spożywając nasze siemię lniane? oczyścisz swoje ciało z toksyn i wolnych rodników obniżysz poziom cholesterolu i glukozy we krwi poprawisz trawienie i metabolizm - sprzyjając obniżeniu masy ciała zredukujesz stany zapalne i ryzyko chorób jak miażdżyca, zakrzepy, choroba wieńcowa i nowotwory poprawisz pracę mózgu, pamięci i układu krwionośnego dostaniesz potężną dawkę naturalnie występujących witamin i minerałów dzięki fitoestrogenom uregulujesz układ hormonalny zachwycisz wszystkich nowymi daniami! Jak przygotować ten deser? 🥚  2 jajka lub 2 jajka lniane 🍬  cukier lu

Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem

Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości. Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.   Składniki na dwie porcje Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks 6-7 łyżek gorącej wody Szczypta cynamonu Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu) Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty

Lniano - bakaliowe wegańskie batony raw

Jak zrobić taką pyszną i zdrową przekąskę wykorzystując produkty z SieJeZiarna.pl? Już mówimy! Składniki: Siemię lniane „Iecavnieks” Nasiona (opcjonalnie) Daktyle Morele Orzechy włoskie Migdały Na patelni lub w piekarniku podprażamy siemię lniane i inne nasiona (tutaj: dyna, sezam i słonecznik). Daktyle blendujemy, aż powstanie jednolita masa. Morele tniemy drobno. Orzechy włoskie i migdały mielimy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach około 15 x 15 cm. Umieszczamy na nich kawałki przygotowanej masy, owijamy i przysmak jest gotowy do podania. Taki baton można jeść od razu, ale będzie smaczniejszy, jeśli pobędzie chwilę w zamrażarce. Suszone owoce, orzechy i nasiona możesz spokojnie zmieniać w zależności od oczekiwanego smaku i upodobań.