Zupy krem to świetne alternatywy tych klasycznych. Mogą służyć jako "przemycałki" warzyw dla wybrednych, których zielone gryzie w język. Na wierzch można posypać dowolne dodatki, jak nasiona konopi, czy siemię lniane.
Jak wykonać taki przepyszny krem:
Składniki
- 5 średniej wielkości buraków
- 2 bataty
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 spore jabłka
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki oleju (u nas olej z cytryną i kolendrą)
- do posypania: prażone siemię lniane, pestki dyni, konopi lub słonecznika
- do polania: olej z cytryną i kolendrą Iceavnieks i/lub olej z pestek dyni
- łyżka śmietany, gęstego jogurtu lub śmietanki roślinnej
Wykonanie:
- Rozgrzej w garnku olej, dodaj rozdrobnioną cebule i chwilę podsmaż.
- Wrzuć do garnka resztę pokrojonych w kostkę warzyw i jabłka.
- Zalej wodą, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć do warzyw listek laurowy.
- Gotuj przez ok. 30 40 minut aby warzywa zmiękły.
- Zdejmij zupę z kuchenki, wyjmij z niej liść laurowy i zmiksuj całość na gładki krem.
- Nalej zupę na talerze, udekoruj kleksem ze śmietanki, prażonym siemieniem lnianym i ulubionymi pestkami.
- Polej delikatnie olejem z pestek dyni i olejem z kolendrą
Tak przygotowana zupa jest lekko słodka, dobrze jest przełamać ten smak olejem Iceavnieks z kolendrą i cytryną.
Zupa będzie jeszcze bardziej aromatyczna jeśli buraki i bataty upieczesz w piekarniku zamiast gotować je z resztą warzyw. Upieczone warzywa dodaj do zupy krótko przed końcem gotowania.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza