Przejdź do głównej zawartości

Mannik Konopny

Czy "Mannik Konopny" brzmi dla ciebie jak czarna magia? Jedyne, czego możesz się obawiać, to że zniknie z talerza szybciej, niż się na nim pojawił! 😋
To nie nowość, że masło konopne Iecavnieks jest idealną alternatywą do masła orzechowego, ale czy wiedziałeś, że równie świetnie się sprawdza w ciastach? 

Mannik jest bardzo prosty i mało wymagający w przygotowaniu, a efekt zachwycający. Konopie wzbogacają go o niepowtarzalny smak oraz bogactwo witamin, minerałów, kwasów Omega i białka.






Jak przygotować:
💚 160 g kaszy manny
💚 220g kefiru, jogurtu, mleka roślinnego
💚 2 x jajko lniane (1 jajko = 1 łyżka mielonego lnu Iecavnieks + 3 łyżki wody)
💚 100g masła konopnego Iecavnieks
💚 miód/syrop/cukier
💚 łyżeczka sody i proszku do pieczenia
Kaszę zalej kefirem i zostaw na 20 min do napęcznienia. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut.



Ten wypiek na pewno zainteresuje Cie smakiem i podbije serca gości! A ile w każdym kęsie dobroci dla organizmu 😋

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Lniany czekoladowo-bananowy mud pie

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego ale brakuje nam motywacji. Mud Pie to rodzaj bardzo prostego "wrzuć wszystko do miski" ciasta. Może być zrobione w wersji wegańskiej, jak i nie.  Dojrzałe banany dodają naturalnej słodyczy, czekolada poprawia humor, a siemię lniane działa prozdrowotnie. Największą zaletą naszej wersji ciasta Mud Pie jest prażone siemię lniane przynoszące wiele korzyści. Co zyskasz regularnie spożywając nasze siemię lniane? oczyścisz swoje ciało z toksyn i wolnych rodników obniżysz poziom cholesterolu i glukozy we krwi poprawisz trawienie i metabolizm - sprzyjając obniżeniu masy ciała zredukujesz stany zapalne i ryzyko chorób jak miażdżyca, zakrzepy, choroba wieńcowa i nowotwory poprawisz pracę mózgu, pamięci i układu krwionośnego dostaniesz potężną dawkę naturalnie występujących witamin i minerałów dzięki fitoestrogenom uregulujesz układ hormonalny zachwycisz wszystkich nowymi daniami! Jak przygotować ten deser? 🥚  2 jajka lub 2 jajka lniane 🍬  cukier lu

Kisiel lniany z jabłkami i cynamonem

Zalane wodą siemię lniane przybiera konsystencję kisielu, dzięki której ma działanie osłonowe i łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego. Kisiel nawilża gardło, co bardzo pomaga przy chrypce i kaszlu. Problem tylko w tym, że nie ma smaku. Jest na to rada - wystarczy zmiksować go z owocami lub sokiem aby otrzymać smaczną przekąskę. Miksowanie rozdrabnia nasionka, co dla wielu osób jest dodatkowym bonusem, bo nie lubią ich połykać w całości. Zamiast gotowania całych ziaren i późniejszego miksowania proponujemy szybszą, ale równie efektywną wersję – kisiel z mielonego lnu.   Składniki na dwie porcje Dwie płaskie łyżki mielonego lnu Iecavnieks 6-7 łyżek gorącej wody Szczypta cynamonu Łyżeczka brązowego cukru (ew.syropu klonowego, syropu z agawy, miodu) Słoiczek 200 ml dżemu jabłkowego Płatki migdałów i prażone siemię lniane do dekoracji Wykonanie: Mielony len zalej gorącą wodą, wymieszaj, zostaw na kilka minut do spęcznienia. Jeśli powstały kisiel jest zbyt gęsty

Lniano - bakaliowe wegańskie batony raw

Jak zrobić taką pyszną i zdrową przekąskę wykorzystując produkty z SieJeZiarna.pl? Już mówimy! Składniki: Siemię lniane „Iecavnieks” Nasiona (opcjonalnie) Daktyle Morele Orzechy włoskie Migdały Na patelni lub w piekarniku podprażamy siemię lniane i inne nasiona (tutaj: dyna, sezam i słonecznik). Daktyle blendujemy, aż powstanie jednolita masa. Morele tniemy drobno. Orzechy włoskie i migdały mielimy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Papier do pieczenia tniemy na kwadraty o wymiarach około 15 x 15 cm. Umieszczamy na nich kawałki przygotowanej masy, owijamy i przysmak jest gotowy do podania. Taki baton można jeść od razu, ale będzie smaczniejszy, jeśli pobędzie chwilę w zamrażarce. Suszone owoce, orzechy i nasiona możesz spokojnie zmieniać w zależności od oczekiwanego smaku i upodobań.